Kurkuma kao lek, napitak i začin

Kurkuma je veoma lekovita biljka koja je u stanju da brzo popravi opšte stanje organizma čoveka!

Zdravlje i lepota
4. Nov 2021
12979 pregleda
Kurkuma kao lek, napitak i začin

Kurkuma je zbog svog lekovitog svojstva vrlo brzo našla primenu u skoro svakom domaćinstvu. Za onoga ko se prvi put susreće sa ovom biljkom, može biti gorka pa čak i nepijatnog ukusa, dok će vas pravi poznavaoci lekovitosti kurkume brzo uveriti zašto je dobro da je koristite svakodnevno.

Mnogi žele da kurkuma raste u saksiji ... ili u bašti, pa da li je to moguće ? Naravno. Ukoliko želite da gajite kurkumu, kontaktirajte nas ... imamo sve za uzgoj kurkume, đumbira, trske ... sve što vam treba.

Kurkuma se koristi kao začin i potiče iz Južne Azije i pripada familiji Đumbira. Svoju intenzivno žutu boju dobija od sastojka po nazivom "Kurkumin".

Lekovita svojstva kurkume su poznata od davnina ali se tek od nedavno s pojavom prodavnica zdrave hrane upotreba kurkume odomaćila i kod nas. Naročito u vreme kada vladaju virusi, prehlada, grip, kurkuma može mnogo pomoći da se prebrode poteškoće sa infekcijama. Obzirom da kurkuma ima izrazita protivupalna svojstva, svoju primenu je našla u lečenju mnogih bolesti i ublažavanju raznih tegoba kod ljudi.

Šta leči kurkuma i kako pomaže ?

Da odmah razjasnimo neke stvari. Kao ni bilo koja druga biljka koja se koristi na ovaj ili onaj način, ni kurkuma nije svemoćna pa ne treba očekivati odmah neke ogromne efekte. Individualno, kurkuma može da pomogne kod izlečenja mnogih bolesti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Ukratko ćemo navesti koja su to lekovita svojstva i prednosti koje kurkuma ima u odnosu na sve ostale lekovite biljke.

  • Poboljšava pamćenje i umiruje organizam
  • Poboljšava varenje i mokrenje. Sprečava stvaranje kamena u bubregu i žučnoj kesi.
  • Pomaže kod artritisa, bolova u kostima, reume, upale zglobova, išijasa, spondiloze
  • Deluje na kožu tako što je neguje i čini zdravom, otpornom i lepog izgleda
  • Ubija gljivice i razne izazivače infekcija
  • Leči disajne puteve, pomaže kod upale grla, upale pluća, bronhitisa, prehlade, gripa, krajnika
  • Ubrzava metabolizam i čini organizam otpornijim na pad imuniteta, naročito posle bolesti
  • Čisti jetru od toksina pa se preporučuje osobama koje su duže vremena pod terapijom lekovima ili osobama koje su prekomerno koristile alkohol
  • Kurkuma čisti krv i balansira funkciju svih organa u ljudskom organizmu
  • Novija klinička ispitivanja ukazuju na to da kurkuma može da spreči ili izleči i pojedine oblike raka, pa se njena primena već pronalazi u lečenju kancera prirodnim putem.

 

Lekovita kurkuma i njena primena

Pored toga što je izvrstan začin i dodatak mnogim jelima, kurkuma se može koristiti i u obliku čaja. da bi se iskoristila sva moć kurkume, potrebno je upotrebljavati je na pravilan način. Obzirom da razređuje krv, ne preporučuje se uporedo upotreba lekova kao što su aspirin, andol, brufen. Pre svega, poznato je da ovi lekovi trenutno deluju na bol ali je opšte poznato i da dugotrajna upotreba lekova protiv bola rizična jer može izazvati veoma komplikovane i teške bolesti organa za varenje, bubrege, jetru ... itd. Zato je mnogo bolje koristiti kurkumu kao prirodan lek u borbi protiv raznih izazivača bolesti i bola.

Jela sa kurkumom

Kao začin, kurkumu možete dodati bilo kom jelu. Čorba, pasulj, gulaš, supa, punjene paprike, sa kurkumom će biti i hrana i lek. Prilikom spremanja jela, treba se rukovoditi pravilnom merom začina koji kaže: kurkuma se dodaje svega 1 kafena kašičica po obroku (po jednoj osobi). To znači, ljudskom organizmu je za jedan ceo dan potrebno i dovoljno da unese samo jednu kafenu kašičicu kurkume u obliku začina ili čaja kako bi ona imala potpuni efekat. Znači ako kuvate čorbu za 5 osoba (5 tanjira), dodaćete 5 kafenih kašičica ovog biljnog začina. Svejedno je da li ćete kurkumu dodati u toku kuvanja jela ili pred kraj, njeno lekovito dejstvo neće biti umanjeno. Naravno, možda ćete u početku morati da se malo naviknete na specifičan šmek koji ima kurkuma koja je blago gorkog ukusa, kao i na izrazito žutu boju.

Čaj od kurkume

Ako ne volite kuvanje ili nemate vremena za popodnevne kuvarancije, kurkuma se može koristiti i u obliku čaja. Čaj od kurkume je lekovit i trebalo bi ga svakodnevno piti, naročito pred spavanje. Za pripremu čaja vam je potrebno sledeće:

200 ml vrele proključale vode

1 kafena kašičica kurkume

1/2 kafene kašičice djumbir u prahu ili jedan sveži kolutić

1/4 kafene kašičice cimeta

malo limunovog soka

1 kašičica bagremovog meda

U vrelu vodu ubacite sve satojke i mešajte. Obzirom da će kurkuma polako padati na dno, uz konstatno mešanje polako ispijte čaj. Primetićete kako vas preznojava i čini odmornijim, svežijim. Garantovano miran san imaćete ako popijete šoljicu čaja od kurkume!

Navedeni recept je malo modifikovan kako bi zadovoljio potrebe onih koji će se polako privikavati na aromu i ukus kurkume, ali je sasvim dovoljno u vreloj vodi staviti i samo kašičicu kurkume i popiti dok je toplo ... lekoviti efekat će biti garantovan.

 Nezgodne strane kurkume: Napitak od kurkume je grozan, ima neprijatan ukus ali se isti može modifikovati. Ako se uprljate kurkumom, pogotovo ako se isprlja odeća, onda ćete jako teško skinuti fleku. Fleka od kurkume se teško uklanja, nažalost. Bilo da je na tekstilu ili drvetu. Sa kože će sama od sebe posle par pranja izbledeti.

Kurkuma začin se može kupiti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici zdrave hrane. Treba kupovati manje količine ovog začina u prahu i čuvati ga na tamnom i suvom mestu, najbolje u staklenoj tegli sa diht poklopcem. Takođe, apoteke prodaju i kapsule kurkume koje su takođe dobar izbor za sve koji nemaju vremena da spremaju čaj ili hranu. Međutim, cena kapsula nije baš mala pa je na vama da sami procenite šta je bolje za vaše zdravlje i vaš džep.

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Ulogujte se
Prodajem kupujem oglasi
Kategorije
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje, veterinari.
Nekretnine
Nekretnine, stanovi, kuće, vikendice, prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana, renoviranje
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta, polovni automobili, registracija, tehnički pregled.
Ishrana, recepti
Ishrana, korisni saveti u vezi zdrave ishrane. Hrono ishrana i njen efekat. Kako pravilna ishrana produžava život ?
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Gradjevina, arhitektura
Građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Kuca, basta, dvoriste
Uređenje doma, stana, kuće, bašte, vrta. Korisni saveti za radove u domaćinstvu. Uradi sam.
Zdravlje i lepota
Lepota i zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje tehnike, novosti.
Racunari, laptopovi, telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Internet, web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Razno
Svaštara, razna iskustva, razne teme, zanimljivosti iz svakodnevnog života.
Poslednje komentarisano
Po meni je pudla / pudlica najzahvalnija za čuvanje u stanu ...
Popularne rase pasa u Srbiji
Glasam za mini čivave. Veoma zahvalni psi za čuvanje u kući,...
Popularne rase pasa u Srbiji
Vi ste profesionalni oglašivač? Napravite nalog
Non-logged user
Zdravo wave
Dobrodošli! Prijavite se ili registrujte